Hur man väljer en matta: Fem måste-tips!

Nålfiltsmatta

Att välja en unik matta till ditt hem kan vara mycket stressande. Det är ofta en stor investering som du dessutom kommer få leva med i många år framöver. Det finns otroligt många mattor att välja bland på marknaden, så hur gör man ett bra val? Vilken typ av matta passar din stil allra bäst, vilka mattor håller bäst och vilka typer av mattor ger dig mest valuta för pengarna? Här får du fem tips som kan hjälpa dig i rätt riktning.

  1. Ta en titt på mattor som säljs i metervara. Dessa mattor är oftast ganska billiga då butikerna säljer mycket av dem. Här har du också möjlighet att välja storlek på ett helt annat sätt en på mattor med fasta storlekar. Mattor på metervara kommer i en mäng olika kvaliteter, allt från silke till nålfiltsmatta.
  2. Vissa mattor behöver mer kärlek än andra. Lägger du lite pengar på en matta så räknar du också med att den ska hålla riktigt länge, och det gör dom om du vårdar dem på rätt sätt. Så ditt val beror också på hur mycket matt-vård du kan tänka dig att utföra. Nålfiltsmatta till exempel kräver ingen särskild vård, medan en äkta handknuten mattat kan kräva mycket pill. Det finns till och med mattor som behöver vattnas så de inte torkar och spricker. Kolla med din butik vad som krävs av dig när du väljer en specifik matta.
  3. Konstsilke är prisvärt både som mattor i fasta mått eller som heltäckningsmattor. Det är också här det största utbudet av mattor finns.
  4. Mönstrat eller inte. Mönstrade mattor gör underverk för långa korridorer och gör dem mer levande. Ta ut svängarna med mönster, om du vågar. För mindre utrymmen kan det bli lite för krävande med en mönstrad matta. Då kanske du ska välja en enfärgade nålfiltsmatta istället.
  5. Surfa runt på nätet efter mattor är ett bra sätt att hitta mattor på, men glöm inte bort att besöka fysiska butiker också. Det kan vara lättare att välja matta om du får känna och se på kvalitén, samt att få se färgen i verkligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *