Personlig assistans för de som behöver det

personlig assistans

Att jobba med personlig assistans är både spännande, rolig, krävande och utvecklande. Människor som är i behov av personlig assistans lever ofta ett annorlunda liv på många plan än vad du som arbetar med personlig assistans gör. Det krävs att du är öppen för flexibilitet och att du är lyhörd och har bra tålamod för att du och människan du är personlig assistent för ska få en bra arbetsrelation.

Det är en ganska konstig situation egentligen, det står klart. Två människor kommer ganska nära varandra på ett sätt som är ovanligt nu för tiden. Arbetsuppgifterna inom personlig assistans ser mycket olika ut beroende på vilka behov som du behöver hjälpa till att uppfylla hos personen du arbetar med. Det kan handla om att du ska umgås med personen, hitta på saker på dagarna och hjälpa till med handräckning och förflyttning från och till specifika ställen. Ibland är det inte mer än detta som krävs för att ditt arbete inom personlig assistans ska vara perfekt. Men det kan också vara så att du behöver hjälpa till med i princip allting som rör vardagslivet. Uppgång ur sängen, påklädning, att duscha, borsta tänder och hår och att gå på toaletten, laga mat och äta mat, kommunicera med andra och att vara sällskap.

Det som avgör vad det är som kommer att vara dina arbetsuppgifter inom personlig assistans är vilka behov som personen du arbetar med behöver stöd med. Det är detta som är det viktigaste inom arbetet. Du ska inte göra mer än vad personen klarar av och du ska inte pressa personen att göra sådant den tycker är jobbigt. Att skapa en fungerande arbetsrelation är det viktiga, att lära känna varandra så att ni vet hur ni fungerar. Målet ska alltid vara att försöka göra livet så vanligt som möjligt för personen i behov av personlig assistans. Hur man lyckas med det är unikt och skiljer sig vi varje specifik person.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *