Semlor är i tiden!

semmelwrap

Nu är det snart dags att äta semlor igen. Men tror du att semlan alltid har ätits så som den gör idag? Semlan har en lång historia och har förändrats med tiden. Ordet semla är inte ens det första namnet på denna bakelse. Andra namn är fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg.

Hetväggen är dock lite annorlunda. Du kanske har ätit den hos dina mor- eller farföräldrar. Man lägger helt enkelt vetebrödet i varm mjölk. Det kanske låter geggigt, men det är faktiskt riktigt gott. Även om semlan har sina rötter på 1500-talet så är det först på 1700-talet som hetväggen får sitt genombrott. Men det som kanske mest karaktäriserar semlan är väl den mandelmassa som man lägger i mitten på bakelsen. Det var inte förrän på 1850-talet som detta blev populärt. Man lade fortfarande vetebullen i varm mjölk, men man sötade till det lite med mandelmassa innan. Idag kan man inte kalla något för en semla utan grädden under locket. Grädden dök upp på semlan först i slutet på 1800-talet, i samband med att man också började äta semlor utan att doppa dem i mjölk. Vi har alltså ätit semlan så som vi gör idag enbart i cirka 100 år. Semlan själv har levt ungefär 400 år innan dess. Äter vi egentligen semlan på rätt sätt?

I och med semlans kontinuerliga förändring, och förbättring enligt många, så kan man ju våga påstå att det är fritt fram för egna tolkningar av semlan. På sista tiden har just detta hänt. Något som kommit att kallas för semmelwrap har dykt upp runt om i landet. Det är helt enkelt en slags semla i en wrap. Man har alltså lämna den klassiska vetebullen bakom sig och av degen gjort en form likt en wrap. Mottagandet har varit mycket bra och frågan är om detta inte är semlans framtid.

/Anja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *